Præst og forfatter Johannes Møllehave modtog den 29. november 2005 Modersmål-Selskabets Modersmål-Pris 2005 ved en overrækkelse i København.
“Vi er stolte over at dele modersmål med dig,” sagde Modersmål-Selskabets formand, Bent Pedersbæk Hansen, ved prisoverrækkelsen.
I sin begrundelse for, at Johannes Møllehave skulle have Modersmål-Prisen, sagde Bent Pedersbæk Hansen blandt andet:
“Du spænder med dit sprog fra det uendeligt store til det uendeligt små, fra dybsindig udlægning af Kierkegaard og Dostojevskij til hverdagens gode vittigheder, og tit ser du det store i det små som med Storm P’s fluer.
Humoren har med vand at gøre, du anfører det flere steder, og den er netop udtryk for, at der er balance mellem legemets væsker, den gule og den sorte galde, den dorske flegma og det sangvinske røde blod. Denne balance er også talerens etos, som dit samlede værk udtrykker.”
Læs hele talen.
De 10.000 kroner, der følger med prisen, valgte Johannes Møllehave straks at donere til Dansk Røde Kors.
Johannes Møllehave er født den 4. januar 1937. Han blev cand.theol. i 1963, har været fængselspræst i Vridsløselille, sognepræst i Virum og præst ved Den Danske Kirke i Bruxelles. Hans skriftlige produktion favner prædikner, noveller, gendigtninger, sangtekster, essays, oversættelser og litteraturbeskrivelser. Tillige har hans levende mundtlige formidling af provokerende og essentielle tanker har gjort ham til en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere. En af Johannes Møllehaves seneste udgivelser, “Det skal mærkes at vi lever”, består af samtaler med Benny Andersen, der modtog Modersmål-Prisen i 1985.
Efter prisoverrækkelsen fortsatte dagen med præsentation af Modersmål-Selskabets årbog 2005: Kanon som rettesnor.