En replik om bandeord

Ingrid Carlsen
Ingrid Carlsen

At misbruge Guds og Jesu navn eller påkalde Djævelen med alle hans navne, dét er at bande, skriver Ingrid Carlsen.

Marianne Rathjes kategorisering af bandeord

I artiklen ”Sex i sproget” i Modersmål-Selskabets nye 2012-årbog Sprog og sex deler Marianne Rathje det danske sprogs sexinficerede ord i 3 kategorier: bandeord, skældsord og det vulgære sprog. Bl.a. ordene shit og fuck kaldes her for bandeord.

Den traditionelle forståelse

Traditionelt ‒ i flere hundrede år ‒ har man imidlertid betragtet bandeord anderledes, og det er der stadig nogle, der gør, bl.a. mig, som benævner disse ord som grimme ord.

Derimod er bandeord, som øverst beskrevet, at misbruge Guds navn. Tager man Guds navn i munden som en besværgelse ved fx at sige “s’gu,” som er en forkortelse af “så Gud”, så misbruger man Guds navn ved at tage Gud til vidne på det, man siger, selv om det overhovedet ikke er det, man mener, og selv om man ikke har fået lov til at tage Gud til indtægt for det, man siger.

På side 97 skrives tre bandeord, som er kategoriseret rigtigt: sgu, for Satan og fandeme. Men lidt længere nede nævnes tre ord som milde bandeord. Men jeg mener ikke, at bandeord kan gradbøjes, lige så lidt som man kan sige, at en kvinde kun er lidt gravid!

Er man uenige om kategoriseringen af ordene, er man selvfølgelig også uenig om statistikkerne, så skulle jeg lave statistikkerne, ville de se noget anderledes ud end Marianne Rathjes.

Den bibelske baggrund

Hvis man skal finde ud af, hvad det egentlig er at bande, må man kende begrundelsen, som går helt tilbage til Bibelen. Allerede i De Ti Bud i Bibelen står der, at man ikke må have andre guder end Gud (2 Mosebog 20,1-20; 5 Mosebog 5).

Ord betyder noget

Nu er det formentlig de færreste danskere, der gør sig klart, hvad bandeordene betyder, og mange bruger dem sikkert bare for at forstærke det, de gerne vil sige.

Ord er imidlertid med til at forme os som mennesker og danne vores holdninger, og ord betyder noget. Det er fx ret interessant, at en ed som »kraftedme« efterhånden sjældent høres. Mange har fundet ud af, at det betyder »må kræften æde mig!«, og det er ikke et ønske, man har lyst til at slynge om sig med!

Det sker ofte, dog ikke så hyppigt som tidligere, at folk, der bruger et bandeord, siger undskyld, når der er kristne til stede, fordi man ved, at de kristne ikke bryder sig om det og synes, det er forkert. Hvorfor synes de det? Jo, det hænger sammen med deres respekt for Gud. Dertil kommer, at det kristne livssyn er en positiv og værdifuld livsholdning, som er meget personlig. Af respekt for det har mange derfor brugt at sige undskyld, uanset om de personligt var enige eller ej.

En opfordring

Naturligvis kan man definere og kategorisere grimme ord, som man vil, men jeg opfordrer til, at man holder fast i den traditionelle, velbegrundede forståelse af bandeord og andre grimme ord og følgelig definerer og kategoriserer dem derefter.

Det vil efter min opfattelse være mere korrekt.

Skriv en kommentar